Δείξε μου την πετσέτα σου (της κουζίνας) να σου πω πόσο καθαρός είσαι!
21
Νοέ

Τα κοινά βακτήρια που υπάρχουν στις πετσέτες και τα βιτέξ στην κουζίνα μας είναι ικανά να παίξουν τον δικό τους ρόλο στην διασταυρούμενη επιμόλυνση των τροφίμων και των χεριών. Μελέτη εξέτασε την ύπαρξη βακτηρίων σε πετσέτες κουζίνας που συχνά χρησιμοποιούνται για το στέγνωμα των πιάτων. Συλλέχθηκαν 82 δείγματα πετσετών από σπίτια σε 5 μεγάλες πόλεις της Αμερικής και του Καναδά και αναλύθηκαν ως προς τους βακτηριακούς τους πληθυσμούς. Στο 89.0% των περιπτώσεων βρέθηκαν βακτήρια Coliforms ενώ στο 25,6% βρέθηκε E.coli! H παρουσία του E.coli συσχετίσθηκε με την συχνότητα του καθαρισμού.

corninggermkillingglass

Το πλήθος των βακτηρίων Ε.Coli βρέθηκε ότι ήταν μικρότερο σε πετσέτες που είχαν πλυθεί συχνότερα. Η “ηλικία” της πετσέτας και οι ημέρες από την τελευταία πλύση-καθαρισμό δεν έπαιξαν ρόλο στην συγκέντρωση του πληθυσμού κανενός βακτηρίου. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το E.coli απομακρύνεται σχετικά εύκολα κατά το πλύσιμο ή απαιτεί έναν παράδοξα μεγάλο χρόνο προκειμένου να μεγαλώσει και να  σχηματίσει αποικίες στις πετσέτες. Τα Coliforms, E.coli, και η Salmonella όμως μπορούν να επιβιώσουν κατά το στέγνωμα των πετσετών και να αναπτυχθούν ξανά, αν οι πετσέτες ξαναβρωμίσουν.

Dirty-Wash-Cloth-Eco-Savy

Άλλοι μελετητές ανέφεραν ότι απομόνωσαν το βακτήριο Campylobacter (απαντάται συχνά στο κοτόπουλο) από πετσέτα κουζίνας μετά τον χειρισμό και προετοιμασία κοτόπουλου (που έφερε φυσιολογικά το Campylobacter). Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ο λόγος που κατάφεραν να το απομονώσουν ήταν το μη-επαρκές πλύσιμο των χεριών ακολουθούμενο από σκούπισμα των χεριών με την πετσέτα αφού πραγματοποιήθηκε ο χειρισμός του κοτόπουλου. Οι ίδιοι επίσης απέδειξαν ότι διασταυρούμενη επιμόλυνση λάμβανε χώρα σε πιάτα που σκούπιζαν στεγνές πετσέτες που είχανε ήδη   E. coliO157:H7, Salmonella, Campylobacter jejuni.  Μετά από αυτά πρότειναν την συχνή αλλαγή ή την απολύμανση των πετσετών κουζίνας. Κάποιοι άλλοι ερευνητές ανέφεραν ότι το καθάρισμα με απορρυπαντικό και το ακόλουθο στέγνωμα των πετσετών μείωνε πολύ λίγο την μικροβιολογική τους επιμόλυνση και ότι η ανάπτυξη των βακτηρίων λάμβανε χώρα εντός 24 ωρών εφόσον δεν χρησιμοποιούνται οι πετσέτες. Κάποιοι άλλοι ερευνητές εξάλλου απέδειξαν ότι μουλιάζοντας τις πετσέτες σε νερό στο οποίο είχε προστεθεί χλωρίνη (αναλογία: 4 gr χλωρίνης ανά λίτρο νερού) για 2 λεπτά ήταν πιο αποτελεσματικό στην μείωση του βακτηριακού πληθυσμού τους! Παρόλα αυτά δεν ήταν δυνατόν να απολυμανθούν όλες οι πετσέτες λόγω των διαφορών τους σε οργανικά συστατικά.

magnet-kitchen-towel

Φαίνεται λοιπόν είναι ότι οι πετσέτες της κουζίνας θα είναι τόσο καθαρές όσο και τα χέρια μας. Νερό και σαπούνι, απλά απομακρύνει κάποια μικρόβια. Με την χρήση απολυμαντικού μειώνουμε αρκετά την πιθανότητα να επιμολύνουμε κάτι μιας και το απολυμαντικό στην ουσία σκοτώνει τα βακτήρια. Η ίδια λογική υπάρχει και στις πετσέτες. Ας το έχουμε στο νού μας την επόμενη φορά που θα πάμε να σκουπίσουμε απλά τα χέρια μας με αυτές χωρίς να έχουμε πλυθεί.

 

Πηγή: Food Protection Trends September / October 2014/ Bacterial  Occurrence in Kitchen Hand Towels, Charles P. Gerba, Akrum H.Tamimi, Sherri Maxwell, Laura Y.Sifuentes, Douglas R. Hoffman and David W. Koenig

 

Μετάφραση / Επιμέλεια: Βασίλης Θεοδοσίου, Τεχνολόγος Τροφίμων, ΜΒΑ 

Απάντηση