
Στις ημέρες μας και λόγω της ταχύτητας και της εξέλιξης της τεχνολογίας, ποιοτικός έλεγχος 100% είναι σχεδόν αδύνατο. Η ανάγκη για διασφάλιση είναι άμεση και επιβεβλημένη μιας και είναι καλύτερο να προλαμβάνει κανείς παρά να δρα πυροσβεστικά στραγγίζοντας την εταιρία από περισσότερους πόρους. Τώρα λοιπόν πρέπει μία επιχείρηση τροφίμων να μεριμνήσει και να χτίσει μία γερή άμυνα προκειμένου να είναι έτοιμη αν ένα τέτοιο περιστατικό – κακόβουλης ενέργειας – λάβει χώρα.
Μετά την πτώση των διδύμων πύργων στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2011 πολλά πράγματα άλλαξαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα από αυτά ήταν και ο τρόπος που οι επιχειρήσεις τροφίμων διασφάλιζαν τα παραγόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους από κακόβουλες πλέον και όχι τυχαίες ενέργειες που έθεταν σε κίνδυνο τους καταναλωτές και την φήμη τους.
Για αυτό το λόγο ανέπτυξαν προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού σε food defense, αναλύσεις επικινδυνότητας (risk assessments) με τον ίδιο τρόπο που τις ανέπτυξαν και για τις ανάγκες του HACCP / ISO 22000, και ελέγχους αντίστοιχους με αυτούς της ασφάλειας τροφίμων (food safety audits).
Έχετε ποτέ σκεφτεί τι μπορεί να κάνει ένας θυμωμένος εργαζόμενος στην επιχείρησή σας προκειμένου να “ξεσπάσει” και να την εκδικηθεί; Κάποιος απογοητευμένος υπάλληλος που θέλει να εκφράσει με ένα επικίνδυνο τρόπο αυτή του την διάθεση προκαλώντας ηθελημένα πρόβλημα σε κάποιο τρόφιμο που παράγεται;
Στις αρχές του 2003 ένας εργαζόμενος σε παντοπωλείο στο Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών δηλητηρίασε εσκεμμένα 90 κιλά βοδινού κιμά με εντομοκτόνο το οποίο περιείχε υψηλή συγκέντρωση νικοτίνης. Ο εργαζόμενος ήταν ο Randy Bertram και καταδικάστηκε για αυτή του την ενέργεια. Δεκάδες ανθρώπων αρρώστησαν έχοντας φάει από τον συγκεκριμένο κιμά, εκ των οποίων ένας δέχτηκε ηλεκτροσόκ προκειμένου να επανέρθει η καρδιά του στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας
Η ασφάλεια τροφίμων και η άμυνα τροφίμων (food defense – όρος που βρίσκεται πολύ κοντά στη προστασία τροφίμων – αλλά προστασία από κακόβουλες ενέργειες), πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Οι περισσότερες εταιρίες τροφίμων έχουν ήδη χτίσει ένα πλάνο διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων (Haccp / BRC / ISO 22000 /IFS κ.α.). Παρόλα αυτά είναι εξίσου σημαντικό να χτίσουν και ένα πλάνο προστασίας από κακόβουλες ενέργειες οι οποίες μπορεί να τους φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ήδη στα ερωτηματολόγια αρκετών πολυεθνικών υπάρχουν ολόκληρα πεδία που αφιερώνουν τον έλεγχο μίας εταιρίας τροφίμων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Επιμέλεια : Βασίλης Θεοδοσίου, ΜΒΑ, Τεχνολόγος Τροφίμων