Κατάψυξη τροφίμων – μερικά tips!
16
Απρ

ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η κατάψυξη είναι πολύ σημαντική για να διατηρήσουμε τα ευπαθή τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί με την κατάψυξη καταστέλλεται η ανάπτυξη των βακτηρίων, των ζυμών και της μούχλας, τα οποία προκαλούν αλλοιώσεις και καταστροφή των τροφών. Θα ήταν καλό, λοιπόν, να θυμόμαστε κάποιες πληροφορίες σχετικές με την ασφαλή κατάψυξή τους.

Κατάλληλη θερμοκρασία και χρόνος αποθήκευσης:

Είναι πάντα ασφαλές να κρατάμε τη θερμοκρασία του καταψύκτη στους -18οC. Μόνο η ποιότητα μπορεί να υποστεί κάποια υποβάθμιση με τη μακρόχρονη αποθήκευση και αυτό εξαρτάται από το κάθε τρόφιμο χωριστά. Γενικά, τα θερμόμετρα που είναι ενσωματωμένα στους καταψύκτες δεν λειτουργούν πάντα σωστά γιατί θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε ένα εξωτερικό θερμόμετρο το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε από κάποιο μεγάλο supermarket ή μαγαζί με είδη για την κουζίνα.

gty_freezer_bags_food_nt_120405_wblog

 Τι μπορούμε να καταψύξουμε;

Μπορούμε να καταψύξουμε σχεδόν τα πάντα με κάποιες εξαιρέσεις όπως οι κονσέρβες ή τα ωμά αυγά. Επίσης, μπορούμε να καταψύξουμε μαγιονέζα, διάφορες σάλτσες και μαρούλι και να παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση αλλά λίγο χαμηλότερης ποιότητας. Το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα άλλα λαχανικά είναι ιδανικά τρόφιμα για ψύξη διότι διατηρούν την ποιότητά τους περισσότερο από όταν είναι μαγειρεμένα.

 Συσκευασία για τον καταψύκτη:

Τα τρόφιμα πρέπει να συσκευάζονται σε σακούλες κατάψυξης σφιχτά σφραγισμένες απομακρύνοντας τον αέρα ή σε αεροστεγή δοχεία αφήνοντας λίγο χώρο κενό στην περίπτωση που τα τρόφιμα διογκώνονται κατά την ψύξη. Στην περίπτωση που διαφύγει η υγρασία των τροφών τότε αυτές μπορεί να γίνουν ξερές, σκληρές και ίσως αναπτυχθεί «κάψιμο πάγου».

 Για να αποφευχθεί η απώλεια υγρασίας πρέπει να χρησιμοποιούμε συσκευασίες ειδικές για κατάψυξη, όπως:

–          Γυάλινα δοχεία για κατάψυξη

–          Πλαστικά δοχεία κατάψυξης

–          Χαρτί καταψύκτη με πλαστική επικάλυψη

–          Μεμβράνες πολυαιθυλενίου

–          Αλουμινόχαρτο

–          Πλαστικές σακούλες ειδικές για κατάψυξη

Θυμόμαστε πάντα να αναγράφουμε σε κάθε συσκευασία την ημερομηνία κατάψυξης.

sporkist

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείτε χάρτινα κουτιά ή επαναχρησιμοποιημένα πλαστικά δοχεία από τυριά, παγωτό, μαργαρίνη κτλ γιατί αυτά τα δοχεία δεν έχουν σχεδιαστεί για την ασφαλή κατάψυξη των τροφών.

Αποτρέπουμε το «κάψιμο πάγου»

Με τον όρο «κάψιμο πάγου» εννοούμε τα άσπρα, ξερά σημεία που παρατηρούνται στην επιφάνεια των παγωμένων τροφίμων. Το «κάψιμο» αυτό δεν σημαίνει ότι είναι βλαβερό για τον οργανισμό μας απλά κάνει τις τροφές (π.χ. κρέας) σκληρές και άγευστες.

7880656_f520 freezerburn-edit images

Ιδού, τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε:

  •  Τυλίγουμε τα αντικείμενα κατάψυξης με σακούλες κατάψυξης, μεμβράνες ή αλουμινόχαρτο
  • Βάζουμε σε όλες τις συσκευασίες ημερομηνίες και καταναλώνουμε πρώτα τα παλιότερα τρόφιμα
  • Τοποθετούμε τα καινούρια τρόφιμα στο πίσω μέρος του καταψύκτη ώστε να μπορούμε να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στα παλιότερα.
  • Απομακρύνουμε όσο περισσότερο αέρα μπορούμε από τις συσκευασίες που θα βάλουμε στην κατάψυξη. Όσο πιο μικρή είναι η απόσταση του τροφίμου από την συσκευασία του, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να χάσει το νερό του.
  • Μην τοποθετείτε ζεστό φαγητό στον καταψύκτη. Υπάρχει κίνδυνος αύξησης της θερμοκρασίας του με αποτέλεσμα μερικά από τα προϊόντα που είναι μέσα να αρχίσουν να ξεπαγώνουν.

Nuvola_apps_important.svglady_image

Και μην ξεχνάτε!

Η θερμοκρασία κατάψυξης ΔΕΝ σκοτώνει τα βακτήρια στα τρόφιμα. Απλά σταματάει την αναπαραγωγή τους. Άλλος ένας λόγος που πρέπει να προσέχουμε την ακεραιότητα και καθαριότητα των τροφίμων που βάζουμε στην κατάψυξη! Φανταστείτε ότι άμα βάλετε ένα τρόφιμο επιμολυσμένο με 100.000 βακτήρια σταφυλόκοκου στην κατάψυξη απλά συντηρείτε αυτό το νούμερο. Αν το συγκεκριμένο τρόφιμο το βγάλετε και το βάλετε σε θερμοκρασία δωματίου τότε αυτά τα 100.000 κύτταρα θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται καθιστώντας το τρόφιμο επικίνδυνο.

 

Πηγή: http://www.homefoodsafety.org/refrigerate/freezing-101

Μετάφραση / Επιμέλεια : Κωνσταντίνα Σινοπούλου, Γεωπόνος M.Sc.

Απάντηση