Περί ανάκλησης τροφίμων (ανακλήσεις 2014)
11
Φεβ

ΠΕΡΙ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τα εισερχόμενα σε μία ανάλυση επικινδυνότητας, σε μία ανασκόπηση συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων είναι πολλά. Ένα από αυτά μπορεί να είναι και οι ανακλήσεις του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) οι οποίες δημοσιεύονται άμεσα και με πληρότητα στοιχείων στο ιστότοπο του οργανισμού (www.efet.gr).

data-illustration-computing-cover-370x229

Mία ματιά στις ανακλήσεις δείχνει μία εικόνα του επιπέδου των μη συμμορφώσεων που κυκλοφορούν στην αγορά. Παράλληλα δείχνει και το επιπέδο των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και των συστημάτων διαχείρησης της ασφάλειας τροφίμων που διαθέτουν (οι σωστές εταιρίες) ή δεν διαθέτουν (όσοι έχουν κάνει το λάθος να αγνοούν την νομοθεσία). Η εικόνα επίσης της επιχείρησης φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις μη συμμορφώσεις της, σε συνεργασία με τις Αρχές.

image-7384

Οι ανακλήσεις που δημοσιεύονται από τον ΕΦΕΤ “σπρώχνουν” (και θα πρέπει να “σπρώχνουν”) την αγορά προς όλο και μεγαλύτερα επίπεδα συμμόρφωσης με την νομοθεσία. Και αυτό είναι το σωστό και λογικό. Όπως η εκστρατεία των Scores On the Doors στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου μέσα σε 10 χρόνια έχει “σπρώξει” την μαζική εστίαση σε όλο και μεγαλύτερα επίπεδα συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των Αρχών Ελέγχου Τροφίμων. Αρκεί να πούμε ότι μετά από μία δεκαετία εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος,  το ποσοστό των καταστημάτων που βρίσκονται στην χαμηλότερη κλίμακα βαθμολογίας είναι κάτω του 1% (στοιχεία Ιανουαρίου 2015).

Scores on the doors

Όταν λοιπόν ο επιχειρηματίας βλέπει τις ανακλήσεις και το κόστος τους (που ΔΕΝ είναι μόνο χρηματικό – είναι κοινή λογική ότι το “κρυφό” κόστος έχει να κάνει με την ΦΗΜΗ της εταιρίας) φροντίζει να αποφύγει “περιπέτειες”. Και ο τρόπος είναι απλά να ακολουθήσει την νομοθεσία. Να εμπιστευτεί τον υπεύθυνο που έχει την αρμοδιότητα στην επιχείρηση να εφαρμόζει την νομοθεσία τροφίμων και ποτών και έτσι να βοηθάει στην παραγωγή/ διακίνηση συμμορφούμενων προϊόντων. Τόσο απλό αλλά δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι  ταυτόχρονα και τόσο δύσκολο για μερικούς.

 Μελετώντας τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΕΤ για τις ανακλήσεις που έλαβαν χώρα το 2014 προκύπτουν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:

– συνολικές ανακλήσεις : 32

– κατηγορίες ανακαλούμενων προϊόντων: 14

– πρωταθλητές στις ανακλήσεις: συσκευασίες τροφίμων και λάδια (συγκεντρωτικά 10 ανακλήσεις, δηλαδή σχεδόν 1 στις 3 ανακλήσεις αφορούσε αυτά τα δύο).

– σε 4 περιπτώσεις οι Αρχές ενημερώθηκαν μέσω του Συστήματος  Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

– το 50% των ανακλήσεων αφορούσαν Χημικούς κινδύνους κατά HACCP.

– το 32% των ανακλήσεων αφορούσαν Βιολογικούς κινδύνους κατά HACCP.

– από τους βιολογικούς κινδύνους το 20% αφορούσε listeria.

– μυκητιάσεις (μούχλες) παρατηρήθηκαν σε 3 περιπτώσεις.

– οι ανακλήσεις του 2014 είναι κατά μία λιγότερες από αυτές του 2013.

– Το 65% των ανακλήσεων αφορούν Ελληνικά προϊόντα.

– το 90% των ελληνικών ανακλήσεων αφορούν παραγωγούς.

κ.ο.κ.

cantaloupe-food-recall-danger

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα ανάλυσης των δεδομένων των ανακλήσεων. Η σημασία τους μεγάλη, σε διάφορα επίπεδα και για διάφορους φορείς. Ο σκοπός αφενός μεν είναι η πιστή εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 περί ενημέρωσης καταναλωτικού κοινού, αφετέρου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρήσεις και να συμμορφώνονται με την νομοθεσία τροφίμων. Οι πληροφορίες υπάρχουν, τα δεδομένα που προκύπτουν μετά από ανάλυση πολλά, ενδιαφέροντα και χρήσιμα.  Δεν μένει παρά οι επιχειρήσεις τροφίμων να τα παρακολουθούν, να τα αναλύουν και το πολύ απλό: να μαθαίνουν από αυτά!

Listeria-Fonterra-and-food-additive-force-recalls_medium_vga   Επιμέλεια : Βασίλης Θεοδοσίου, ΜΒΑ, Τεχνολόγος Τροφίμων

Ο Βασίλης Θεοδοσίου είναι ο ιδρυτής της Virtuous Triad Food Safety Coaching, Τεχνολόγος Τροφίμων, μέλος του διεθνούς ινστιτούτου τεχνολόγων τροφίμων (IFTInstitute of Food Technologists) και του διεθνούς οργανισμού για την προστασία των τροφίμων (IAFPInternational Association for Food Protection) με ιδιαίτερο πάθος για την κουλτούρα ασφάλειας τροφίμων και την διασφάλιση ποιότητας. Εισηγητής HACCP, συστημάτων ασφάλειας τροφίμων και διασφάλισης ποιότητας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 9.000 άτομα στην ασφάλεια τροφίμων από το 2000. Μάθετε περισσότερα στο Linkedin, Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το!

Απάντηση