
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΩΝ
Μπορεί τα σφουγγάρια να απορροφούν τα υγρά στην κουζίνα μας γρήγορα αλλά απορροφούν και βλαβερά τροφογενή παθογόνα. Παρόλα αυτά μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα αρκεί να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε τα παρακάτω:
ΠΡΕΠΕΙ
- Χρειάζεται καθημερινός καθαρισμός των σφουγγαριών. Βάλτε τα σφουγγάρια στο πλυντήριο πιάτων με ένα κύκλο στεγνώματος ή στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό για να σκοτώσετε το 99% των βακτηρίων και μυκήτων.
- Είναι απαραίτητη η συχνή αντικατάστασή τους. Ακόμα και αν καθαρίζουμε τα σφουγγάρια καθημερινά, χρειάζεται να τα αντικαθιστούμε συχνά. Αν τα σφουγγάρια μυρίζουν πρέπει να τα πετάμε αμέσως.
- Η αποθήκευσή τους πρέπει να γίνεται σε στεγνό μέρος. Δεν είναι αρκετό το ξέβγαλμα και στράγγισμα του σφουγγαριού μετά από κάθε χρήση. Χρειάζεται να αποθηκεύονται σε στεγνό σημείο. Έτσι οι ήδη υπάρχοντες μικροβιακοί πληθυσμοί κρατούνται σε χαμηλά επίπεδα.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ
- Να απομακρύνουμε υγρά ωμού κρέατος με το σφουγγάρι της κουζίνας. Αυξάνεται η πιθανότητα εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών που βρίσκονται στο ωμό κρέας και τα πουλερικά. Μπορούμε να τα απομακρύνουμε με χαρτί κουζίνας μίας χρήσης ή απολυμαντικά μαντηλάκια.
- Να καθαρίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με το σφουγγάρι των πιάτων. Μικρόβια και βακτήρια μεταφέρονται από το σφουγγάρι στον πάγκο γι’αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας μίας χρήσης ή απολυμαντικά μαντηλάκια για το καθάρισμα.
- Να αγνοούμε τις πετσέτες κουζίνας. Μπορεί να έχουν λιγότερους πόρους από τα σφουγγάρια αλλά κάνουν και αυτές την “βρώμικη δουλειά”! Φυσικά και αυτές με την χρησιμοποίησή τους αποτελούν φορείς μικροβίων και βακτηρίων γι’αυτό θα πρέπει να πλένονται συχνά σε ζεστό νερό και κατόπιν να στεγνώνονται.
Μελέτη* πάντως που ασχολήθηκε με το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απολύμανσης των σφουγγαριών της κουζίνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρησιμοποίηση του φούρνου μικροκυμάτων είναι η καλύτερη μέθοδος για εξόντωση βακτηρίων ενώ για μύκητες το πλυντήριο πιάτων. Η απλή πλύση με νερό ή με λεμόνι ή με χλωρίνη 10% ΔΕΝ φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα!
Επιμέλεια : Κωνσταντίνα Σινοπούλου, Γεωπόνος M.Sc.
* Manan Sharma , Janet Eastridge, Cheryl Mudd, Effective household disinfection methods of kitchen sponges, Food Control 20 (2009) 310–313