Αρχεία επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών

Κάθε επιχείρηση τροφίμων και ποτών πρέπει να έχει την απαραίτητη τεκμηρίωση προκειμένου να αποδεικνύει στις Αρχές (μα πάνω από όλα στον εαυτό της) ότι το σύστημα ασφάλειας τροφίμων που διαχειρίζεται λειτουργεί κάτω από τις νομοθετικές απαιτήσεις. Η 2η εγκύκλιος (Αριθ.Πρωτ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.4476 / 14-01013) επί της υγειονομικής διάταξης (Υ1γ/Γ.Π οικ 96967) ξεκαθαρίζει τι πρέπει να τηρεί μία επιχείρηση από αρχεία τεκμηρίωσης διαδικασιών. H Virtuous Triad σας βοηθάει μαζεύοντας για εσάς και πάντα μετά από συνεννόηση όλα τα απαραίτητα αρχεία. Σας ετοιμάζουμε έναν και μοναδικό φάκελο που έχει όλη την τεκμηρίωση και σας τον παραδίδουμε πλήρη, έτοιμο για οποιαδήποτε επιθεώρηση.

Ενδιαφέρεστε για κάτι πιο εύκολο, γρήγορα ανακτήσιμο και βολικό στην αρχειοθέτηση; Διαθέτουμε ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των αρχείων με τον πιο απλό και οικονομικό τρόπο. Και το πιο βασικό: το προσαρμόζουμε στα μέτρα της επιχείρησής σας.

Αρχείο προσωπικού

Σε αυτό το αρχείο συμπεριλαμβάνονται και τα πιστοποιητικά εκπαιδεύσεων του προσωπικού στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, αλλά και του υπεύθυνου της επιχείρησης από πιστοποιημένο για το αντικείμενο εκπαίδευσης φορέα (το οποίο είναι απαραίτητο κατά τον έλεγχο αδειοδότησης της επιχείρησης).

Αρχείο νερού

Στην περίπτωση που το νερό της επιχείρησης προέρχεται από γεώτρηση τότε αυτή θα πρέπει να αποδεικνύει ότι το νερό αυτό είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Η απόδειξη αυτή μπορεί να δοθεί με μικροβιολογικές / χημικές αναλύσεις.

Αρχείο καθαρισμού / απολύμανσης

“Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια”. Τα αρχεία από μόνα τους χωρίς η επιχείρηση να είναι καθαρή και τακτοποιημένη δεν λένε τίποτα. Η επιχείρηση πρέπει να έχει πρόγραμμα καθαρισμού / απολύμανσης που να το τηρεί, να το επιβεβαιώνει και να το επαληθεύει. 

Αρχείο απεντόμωσης / μυοκτονίας

Η εποχή όπου ο απεντομωτής άφηνε ένα αυτοκόλλητο χαρτί ως απόδειξη της εφαρμογής έχει περάσει. Τα σοβαρά συνεργεία ετοιμάζουν ολόκληρο φάκελο απεντόμωσης / μυοκτονίας για τους πελάτες τους στον οποίο ενσωματώνουν τα απαραίτητα τεκμήρια της συνεργασίας.

Αρχείο θερμοκρασιών

Τρόφιμο που έχει περάσει από θερμική επεξεργασία θεωρείται ασφαλές 100% όταν η θερμοκρασία στο γεωμετρικό του κέντρο μετά την επεξεργασία είναι πάνω από 75°C. Και αυτό γιατί με αυτή την προϋπόθεση έχουμε εξασφαλίσει την θανάτωση όλων των παθογόνων βακτηρίων. Αυτό είναι βασική αρχή για όποιον χειρίζεται τρόφιμα και τα επεξεργάζεται θερμικά (τηγάνισμα, βράσιμο, ψήσιμο κ.α.). Η καταγραφή των θερμοκρασιών είναι απαραίτητη. Με μία ματιά της ιστορικότητας των θερμοκρασιών μπορεί κάποιο έμπειρο μάτι να καταλάβει αν η θερμική σας επεξεργασία λειτουργεί σωστά ή…ακροβατεί στο όριο της επικινδυνότητας.

Αρχείο πρώτων υλών και προμηθευτών

Πέρα από το αρχείο προμηθευτών πάρα πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει μία λίστα πρώτης ανάγκης. Μία λίστα όπου είναι συγκεντρωμένα τα τηλέφωνα ανάγκης όλων των προμηθευτών σας. Αχρείαστη να είναι αλλά την στιγμή που θα την χρειαστείτε (π.χ. ξέσπασμα κάποιας κρίσης όπως στην περίπτωση με τα κρέατα που περιείχαν άλογο) θα σας γλυτώσει από χρόνο και ενδεχομένως και χρήμα.