Προστασία τροφίμων από κακόβουλες ενέργειες (Food defense)

Η σωστή μετάφραση του όρου “Food defense” είναι : προστασία τροφίμων από κακόβουλες ενέργειες. Είναι στην ουσία η προσπάθεια για την προστασία της διατροφικής αλυσίδας από ηθελημένη επιμόλυνση εξαιτίας κάποιου σαμποτάζ, τρομοκρατικής ενέργειας, πλαστογραφίας ή άλλης παράνομης ηθελημένης επικίνδυνης πράξης.  Στους δυνητικούς επιμολυντές περιλαμβάνονται βιολογικοί, χημικοί και ακτινολογικοί κίνδυνοι οι οποίοι γενικά δεν βρίσκονται στα τρόφιμα ή στο περιβάλλον παραγωγής. Η “προστασία τροφίμων από κακόβουλες ενέργειες” (food defense) διαφέρει από την “ασφάλεια τροφίμων” (food safety) στο ότι η δεύτερη προσπαθεί να προστατεύσει από μη ηθελημένη επιμόλυνση τα τρόφιμα εξαιτίας επιμολυντών οι οποίοι λογικώς απαντώνται στη διατροφική αλυσίδα (π.χ. E. coli, Salmonella, Listeria).

Γιατί να αναπτύξω ένα πλάνο "Food defense " για την επιχείρησή μου;

Ένα πλάνο προστασίας των τροφίμων θα βοηθήσει στην αναγνώριση εκείνων των βημάτων που πρέπει να κάνει μία επιχείρηση για να μειώσει τον κίνδυνο ηθελημένης επιμόλυνσης ή αλλαγής των τροφίμων στις εγκαταστάσεις της.  Ένα τέτοιο πλάνο αυξάνει την ετοιμότητα. Θα πρέπει να είναι μόνιμα εγκατεστημένο αλλά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο κατά τη διάρκεια κρίσεων.  Κατά την διάρκεια κρίσης, όπου το άγχος κυριαρχεί και ο χρόνος αντίδρασης είναι πολύτιμος, ένα τεκμηριωμένο πλήθος οδηγιών βελτιώνει την δυνατότητα μίας επιχείρησης να αντιδράσει γρήγορα. Ένα πλάνο προστασίας των τροφίμων από κακόβουλες ενέργειες διατηρεί ένα εργασιακό περιβάλλον ασφαλές για τους υπαλλήλους, παρέχει ένα ασφαλές προϊόν για τους πελάτες και προστατεύει την επιχείρησή σας.

Υπάρχουν πραγματικά παραδείγματα βιοτρομοκρατίας;

Ναι υπάρχουν. Το 1978 μία ντουζίνα παιδιά στην Ολλανδία και Δυτική Γερμανία νοσηλεύθηκαν μετά από κατανάλωση πορτοκαλιών από το Ισραήλ. Το Αραβικό Επαναστατικό Συμβούλιο – ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιήθηκε από τον οργανισμό Abu Nidal – επιμόλυνε επίτηδες τα φρούτα με υδράργυρο σε μία προσπάθεια να βλάψει την Ισραηλινή οικονομία. Το 1984 στο Oregon των Ηνωμένων Πολιτειών, μέλη μίας θρησκευτικής αίρεσης οπαδοί ενός Ινδού γκουρού με το όνομα Bhagwan Shree Rajneesh, προσπάθησαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών δηλητηριάζοντας τα salad bars των εστιατορίων με salmonella ώστε να αρρωστήσουν οι ψηφοφόροι. Παρόλο που κανένας δεν πέθανε, καταγράφηκαν 751 περιπτώσεις ασθενών! 

Στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2013 η οργάνωση FAI/IRF – ’τυπη Αναρχική Ομοσπονδία/ Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο – Πυρήνας Nicola και Alfredo προειδοποίησε με προκήρυξη για τοποθέτηση προϊόντων της Coca Cola και της Nestle «μολυσμένα» με υδροχλωρικό οξύ. Με άλλα λόγια μολύνανε επίτηδες τα παραπάνω προϊόντα με υδροχλωρικό οξύ καθιστώντας έτσι το περιεχόμενο εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μίας τέτοιας πρακτικής σαμποτάζ στα τρόφιμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθούν πολλές και μεγάλες ανακλήσεις προϊόντων από τις παραπάνω εταιρίες και μειωμένα κέρδη μέσα στις γιορτές εξαιτίας του φοβισμένου καταναλωτικού κοινού.

Τι εξετάζεται στη προστασία τροφίμων από κακόβουλες ενέργειες;

  • Μετριέται η επίδραση μίας επίθεσης στην δημόσια υγεία και την οικονομία.
  • Εξετάζεται η ευκολία / δυσκολία πρόσβασης σε στόχους της επιχείρησης.
  • Καταγράφεται η ευκολία / δυσκολία της επιχείρησης να επανακάμψει από μία επίθεση.
  • Ελέγχεται η ευκολία μίας επίθεσης στην επιχείρηση.
  • Καταγράφεται η απώλεια της παραγωγής μετά από μία επίθεση.
  • Αναγνωρίζεται η ευκολία να γίνουν στόχοι συγκεκριμένα μέρη της επιχείρησης.
  • Και τέλος εκτιμάται το συνδυαστικό αποτέλεσμα μία επίθεσης στην επιχείρηση σε επίπεδο υγείας, οικονομίας και ψυχολογίας.

 

Πως μπορεί η Virtuous Triad να σας βοηθήσει;

Η Virtuous Triad μπορεί να σας βοηθήσει να στήσετε μία πολιτική προστασίας των τροφίμων στην επιχείρησή σας με μία μεθοδολογία που εφαρμόζει και πιστοποιεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός AIB International (American Institute of Baking). με την χρησιμοποίηση του εργαλείου “CARVER & Shock” μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αναγνωρίσετε προληπτικά μέτρα για να αυξήσετε την ασφάλεια  – προστασία των προϊόντων και λειτουργίας σας. Η μεθοδολογία που ακολουθεί το εργαλείο βοηθά την βιομηχανία να σκεφθεί σαν τον εισβολέα, να αναγνωρίσει αδύναμα σημεία ώστε να λάβει τα κατάλληλα αντίμετρα (γα παράδειγμα βελτιώσεις σε φυσική ασφάλεια των εγκαταστάσεων, ασφάλεια προσωπικού, λειτουργία κ.α.). Για λεπτομέρειες δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας και να συζητήσουμε τον τρόπο που μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα στην επιχείρησή σας ένα πλάνο προστασίας τροφίμων από κακόβουλες ενέργειες.